Themamiddag over rouwverwerking in het Jabixhûs

Rouwverwerking en omgaan met verlies, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Wat gebeurt er als mensen van dichtbij oog in oog met de dood komen te staan? Dat is de vraag die centraal staat op de themamiddag die op woensdag 1 mei plaatsvindt in stadsklooster Jabixhûs te Leeuwarden. De lezing wordt verzorgd door Jan van der Meer uit Drachten. Van der Meer heeft een eigen praktijk voor stervensbegeleiding en rouwbegeleiding in het Afscheidshuis Drachten.

Dichter bij de mens

Hoewel de dood en alles wat ermee samenhangt voor velen een beladen onderwerp is waar je niet gemakkelijk over praat, is Van der Meer er 24 uur per dag, 7 dagen per week mee bezig. Hij is altijd beschikbaar en bereikbaar, mensen doen nooit vergeefs een beroep op hem. Hij spreekt dan ook over een way of life. Voor hem voelt het niet echt als werken. Dit komt volgens hem omdat het zo bijzonder is. In de laatste fase van zijn of haar leven komt de échte mens naar boven, alles komt in een andere dimensie te staan of krijgt een andere waarde. Mensen zijn vlak voordat ze overlijden zo puur, zo echt. Dat vindt hij zo mooi en raakt hem iedere keer weer. ‘Dichter bij de mens kom je niet’ aldus Jan.

In zijn lezing neemt Van der Meer de mensen mee in zijn werk als stervensbegeleider en rouwbegeleider. Alle aspecten komen aan de orde: stervensbegeleiding, begeleiding en ondersteuning bij de voorbereiding en uitvoering van een uitvaartdienst en rouwbegeleiding. Er is alle gelegenheid voor het stellen van vragen of desgewenst persoonlijke ervaringen te delen.

De themabijeenkomst vindt plaats in het kader van ‘De Woonkamer’, dé plek voor ontmoeting en gezelligheid voor alle inwoners van Leeuwarden. Wekelijks op de woensdagmiddag met af en toe een activiteit, workshop of themabijeenkomst. Entree en koffie zijn gratis, maar een gift is welkom!

Datum en tijd: woensdag 1 mei van 15.00 – 16.30 uur (inloop vanaf 14.30)

Locatie en adres: Stadsklooster Jabixhûs, Vijverstraat 2 Leeuwarden (Zeeheldenbuurt)